نام مقاله سنسور های فشار اتک – ATEK :
گردآوری : عاطفه هدایت نژاد کارشناس تیم پشتیبانی اتوماسیون صنعتی نادین تک
ATEK PRESSURE SENSORS :
سنسور فشار اتک ساخت کشور ترکیه برای اندازه گیری فشار مایعات و هوای فشرده و مواد غیر فاسد شدنی و مایعات غیر چسبناک به کار می رود و سطح مایعات مخازن را کنترل می کند .
ویژگی ها :
دارای اتصال فلاش دیافراگم / اندازه گیری فشار نسبی
در دو سایز دیافراگم G1/2 و G1
مناسب برای کاربردهای صنایع غذایی ، صنایع شیمیایی و بهداشتی ، کنترل سطح ، اتوماسیون صنعتی و …
استنلس استیل و دارای پوشش ضد زنگ
EMC and Reverse Polarity Protection
حساسیت بالا
مقرون به صرفه
Internal Zero and Span Adjustment
رنج های گسترده اتک :
سنسور فشار اتک 0-100 میلی بار 4- 20 میلی آمپر
سنسور فشار اتک 0-16 بار 4-20 میلی آمپر
سنسور فشار اتک 0-2/5 بار 4-20 میلی آمپر
سنسور فشار اتک 0-25 بار 4-20 میلی آمپر
سنسور فشار اتک 0 تا 10 بار 0 تا 10 ولت
سنسور فشار اتک 0-40 بار 4 تا 20 میلی آمپر
سنسور فشار اتک 0 – 400 بار خروجی 4 تا 20 میلی آمپر
سنسور فشار اتک 0-400 میلی بار خروجی 4 تا 20 میلی آمپر
سنسور فشار اتک 0 تا 6 بار خروجی 4 تا 20 میلی آمپر
سنسور فشار اتک 0 تا 60 بار خروجی 4 تا 20 میلی آمپر
و …
تعریف سنسور فشار :
سنسور فشار جهت اندازه گیری فشار مایع و یا فشار گاز مورد استفاده قرار می گیرد . فشار به اصطلاح نیروی لازم برای جلوگیری از پخش شدن مایع است و معمولا به صورت نیرو بر سطح تعریف می شود .
سنسور فشار به صورت مبدل کار می کند و سیگنالی تابع اثر فشار تولید می کند .
کاربرد سنسور فشار :
به طور کلی می توان کاربرد سنسور فشار را به چند دسته تقسیم کرد .
1- اندازه گیری فشار : این کاربرد ، کاربرد مستقیم سنسور های فشار است که در مواردی از جمله تجهیزات هواشناسی ، هواپیما ، اتومبیل و سایر وسایلی که در آن ها فشار کارایی دارد به کار می رود .
2- اندازه گیری ارتفاع از سطح دریا : این کاربرد از رابطه بین تغییرات فشار با ارتفاع نسبت به سطح دریا استفاده می شود که کاربرد آن در هواپیما ، موشک ، ماهواره ، بالن های هواشناسی و … می باشد.
3- آزمایش نشتی : می توان با اندازه گیری افت فشار ، نشتی سیستم را به دست آورد . روش های متداول برای این منظور ، دو روش هستند : 1- مقایسه فشار سیستم با فشار سیستمی با نشتی معلوم و استفاده از این اختلاف فشار 2- اندازه گیری فشار و بررسی تغییرات آن در طول یک بازه زمان
4- اندازه گیری عمق و ارتفاع : یکی دیگر از کاربرد های سنسور فشار اندازه گیری ارتفاع سطح مایع می باشد . از این تکنیک برای اندازه گیری جسم غوطه ور در آب مانند غواص ها ، زیر دریایی ها و یا ارتفاع سطح مایع درون مخزن استفاده می شود.
5- اندازه گیری جریان : در این روش با کمک اثر ونتوری و رابطه اش با فشار ، جریان را اندازه گرفت ؛ اختلاف فشار بین دو بخش یک تیوب ونتوری ( با قطرهای دهانه مختلف ) اندازه گیری می شود . این اختلاف فشار ، با سرعت جریان گذرنده از تیوب رابطه مستقیم دارد . از آن جا که این اختلاف فشار نسبتا کوچک است از سنسور فشار بازه کم استفاده می شود.
اتوماسیون صنعتی نادین تک : ارائه دهنده انواع سنسور فشار در برندهای جهانی
برچسبها:
امروزه سوییچ های پراکسیمیتی (proximity switch ) یا سنسور های القایی بعنوان جزء جداناپذیر تجهیزات اتوماسیون در پلنت های صنعتی بشمار میروند. بدون حضور آن ها بخش هایی از ماشین آلات و فرآیند ها، ناتوان از عملکرد صحیح خود هستند. بنابراین انتخاب درست یک سنسور جدید یا جایگزین برای مهندسان امری حیاتی است و نیازمند فهم کاملی از محیط اپلیکیشن ، طراحی سوییچ و روش های نصب می باشد.
سوئیچ های پراکسیمیتی القایی چندین دهه است که در صنعت اتوماسیون برای تعیین موقعیت، تشخیص وجود یا عدم وجود، شمارش قطعه و بسیاری کاربرد های دیگر مورد استفاده هستند. آن ها فرو آلیاژ ها و فلزات غیر فرو را تشخیص میدهند.
در ساده ترین فرم، سوییچ پراکسیمیتی یک سیم پیچ القایی است که یک میدان مغناطیسی ایجاد می کند. وقتی که یک شیء فلزی وارد میدان گردد، این میدان مغناطیسی دچار آشفتگی و اختلال می شود. این خاصیت یه سنسور القایی اجازه میدهد تا بتواند اهدافی را بدون تماس در محدوده عملکرد خود تشخیص دهد.
تکنولوژی ساخت مداری سنسور های القایی در طول زمان از تکنولوژی printed circuit board به flexible circuit film تغییر یافته است و اخیرا نیز از روش application-specific integrated circuits یا به اختصار ASICs استفاده می شود. استفاده از تکنولوژی ASICs قابلیت پروگرام کردن مشخصات سنسور حتی پس از نصب آن در محل را ممکن ساخته است.
در تکنولوژی قبلی برای تنظیم فاصله سنسور تا هدف، وجود یک پتانسیومتر در طراحی سنسور ضروری بود اما در روش ASICs با حذف پتانسیومتر، فرایند تنظیم فاصله به شکل دقیقتر، پایدار تر و آسان تری توسط قابلیت برنامه ریزی در سنسور حاصل شده است. ضمن اینکه در روش جدید کارکرد های سوییچ به عنوان normally open و normally closed قابل برنامه ریزی شده است. بواسطه این قابلیت که به سنسور های جدید آمده است، از تنوع مدل ها کاسته شده و تولید کننده ها سعی می کنند تنها یک مدل با قابلیت برنامه ریزی تولید کنند که می توان از آن مدل در اپلیکیشن های مختلف استفاده کرد.
ملاحضات کلیدی در هنگام انتخاب
در هنگام انتخاب یک سوییچ پراکسیمیتی القایی، کاربر می بایست در ابتدا اندازه بهینه barrel/diameter ( طول و قطر) و فاصله قابل تشخیص (sensing distance ) را معین کند و سپس ملاحضات دیگری از جمله موارد زیر را در نظر بگیرد:
• نوع فلزی که باید سنس شود.
• جنس بدنه سنسور: فلزی یا پلاستیکی
• نصب به صورت محافظت شده یا بدون محافظت
• سیم ارتباطی سر خود یا به صورت کانکتور های جداشونده
• تغذیه مدار سنسور به صورت PNP یا NPN
• خروجی به صورت Normally open یا Normally close
• فرکانس سوئیچینگ
• محدوده دمای کار سنسور
• شرایط و الزامات محیط مورد استفاده
همانطور که عنوان کردیم دو پارامتر اصلی در انتخاب سنسور القایی، قطر سنسور و فاصله قابل سنس توسط آن است که این پارامتر دوم بر اساس فاصله رخ سنسور تا نقطه هدف محاسبه میشود.
سنسور های پراکسیمیتی القایی در سایزها، قطر های مختلف و حتی در شکل بدنه های مستطیل شکل برای اپلیکیشن های خاص تولید میشوند. قطر آنها از 3 میلی متر تا 30 میلیمتر متغیر است و ممکن است در اندازه های بزرگتر نیز تولید شوند. قطر سنسور تاثیر خیلی مهمی روی محدوده قابل سنسور می گذارد چون افزایش قطر سبب افزایش فاصله قابل سنس در سوییچ های القایی میشود. با این وجود، سایز محصول هدف ( ما آن را target می نامیم )که باید تشخیص داده شود نیز باید در هنگام انتخاب قطر سنسور لحاظ شود.
در صورتی که بخواهیم کمی عملی تر صحبت کنیم اینطور میشود گفت که اگر سایز target در حدود 12 میلی متر باشد، یک سنسور با قطر 12 میلی متر انتخاب مناسب تری از یک سنسور با قطر 30 میلیمتر خواهد بود. چون هرچه قطر بیشتر باشد، قیمت سنسور بالاتر رفته، فضای بیشتری را اشغال کرده و به احتمال زیاد اشیایی خارج از محدوده مورد نیاز را سنس خواهد کرد که این منجر به سوئیچینگ اشتباه در حین کار خواهد شد.
سنسورهای با قطر یکسان می توانند از نظر فاصله قابل تشخیص شان در سه مدل ساخته و فروخته شوند :
- standard range
- extended range
- triple range
حتی وقتی که یک target بزرگ داریم، به این مفهوم نیست که مجازیم از یک سوئیچ با قطر زیاد استفاده کنیم چون در برخی از اپلیکیشن ها فضای مناسب برای نصب فیزیکی سنسور وجود ندارد. طول سنسور نیز یک پارمتر قابل توجه است. در بسیاری از مواقع هرچه طول سنسور کوهتاهتر باشد بهتر است.
با وجود اینکه طول/قطر سنسور روی فاصله قابل تشخیص آن تاثیر گذار است، چندین فاصله قابل سنس بر هر طول قطر وجود دارد. مزیت فاصله قابل سنس بلندتر این است که اگر target بزرگ باشد نیز قابل تشخیص خواهد بود با این وجود نباید این فاصله خیلی زیاد شود چون احتمال خطا نیز بالا خواهد رفت.
داشتن بدنه محافظ/ شیلد دار (flush-mount ) یا عدم وجود بدنه محافظ / بدون شیلد (non-flush ) در سنسور نیز روی فاصله قابل سنس اثر گذار است. این فاصله برای یک سنسور شیلد شده استاندارد با قطر 12 میلی متر از حدود 2 میلی متر شروع می شود در حالی که برای سنسور شیلد نشده این فاصله از 4 میلی متر شروع میشود. برای همین قطر سنسور از نوع extended شیلد شده از 4 میی مترو در حالت شیلد نشده از 7 میلی متر شروع شده و سنسور نوع triple شروع فاصله در مدل شیلد شده از 6 میلی متر و تا 8 میلی متر در نوع شیلد نشده خواهد بود.
non-flush (تصویر راست) – Flush (تصویر چپ)
سنسور های Flush-mount را گاهی اوقات با نام سنسور های Shielded یا Embeddable (تو کار ) نام میبرند
نمونه ای از محصولات سنسور القایی برند کنترینکس :
- سنسور های القایی حرارت بالا
- سنسور های القایی فشار بالا
- سنسور های القایی قابل شستشو
- سنسور های القایی خروجی انالوگ
- سنسور های القایی مقاوم در برابر ضربه
اتوماسیون صنعتی نادین تک ارائه دهنده انواع سنسور های القایی در برندهای جهانی
برچسبها:
سنسور فشار ترافاگ برای اندازه گیری الکترنیکی و ارزیابی فشار استفاده می شود . در طی دهه های اخیر ، سنسورهای ترافاگ خود را در بسیاری از موارد اثبات کردند که در محیط های متفاوتی قابل استفاده است . این سنسورها در طراحی های متفاوت قابل دستیابی بوده و اتصالات فشار و الکتریکی را متناسب نموده اند . پروسه اندازه گیری ، سیگنال های خروجی الکتریکی و اعتبار سنجی ( ریل ، کشتی ، EX , CE) نیز در این مرحله ارزیابی می شود . تکنولوژی و تولیدات بالاتر نشان دهنده این است که ترانسمیتر ها به درستی کار می کنند . به ویژه در فضاهایی که به پایداری طولانی مدت ، مقاوت در برابر ارتعاش ، ظرفیت الکترومغناطیسی ، مقاومت در مقابل شوک یا عدم حساسیت دمایی نیاز است .
فیلم نازک روی استیل ( جوشکاری شده و حلقه O آزاد ) یا فیلم نازک روی سرامیک از جمله الکان های کلیدی برای سنسورهای فشار به شمار می روند . که اصول سنسور های فشار ترافاگ می باشند . هر دو تکنولوژی های سنسور ASIC می باشند . ( کاربردهای ویژه مرتبط با میکرو تراشه ها ) که برای کاربردهای خانگی ارتقا یافته و تولید می شوند .
در نتیجه ، سنسورهای فشار فشرده و کاربردهای الکترونیکی در حقیقت مربوط به سطح ویژه ای از پایداری طولانی مدت تحت شرایط محیطی می باشند . ترافاگ یک پیشتاز تکنیکی قوی در زمینه ترانسمیترهای فشار به شمار میروند.
ویژگی های تکنولوژی فیلم نازک روی استیل
- پایداری بسیار خوب طولانی مدت
- مقاومت حرارتی بسیار بالا
- استیل جوشکاری شده کامل در ساختار سیستم سنسور بدون حلقه های O شکل
- مقاومت بسیار بالای فشار و ایده آل برای فشارهای نامی بیش از 3000 بار
ویژگی های تکنولوژی فیلم نازک روی سرامیک
- مقاوم در مقابل تهاجم واسط ها
- ایده آل برای محدوده فشارهای پایین و اندازه گیری های مطلق
- عملکرد اقتصادی تر
اتوماسیون صنعتی نادین تک ارائه دهنده انواع سنسورهای فشار در برندهای معتبر دنیا ترافاگ ، هاگلر و اتک
برچسبها:
معرفی کتاب اتوماسیون صنعتی :
با گسترش روز افزون صنایع اتوماتیک تولیدی و فرایندهای پیشرفته صنعتی در کشور ، ضرورت بسیاری از دانش پژوهان و متخصصین صنایع با روش های اتوماسیون و شناسایی و کنترل فرآیندهای صنعتی بیش از پیش مشهود می باشد . با توجه به ماهیت چند رشته ای این زمینه تخصصی و نبود مرجع واحد مهندسی به زبان فارسی ، مقدمه ای بر این موضوع از ترجمه و تلخیص مراجع مختلف و تالیف و ترکیب سایر بخش ها به رشته تحریر در آمده است . موضوع این نگارش طی چند سال به صورت درس ” کنترل صنعتی ” در دانشگاه صنعتی خواجه نصیر الدین طوسی به همراه آزمایشگاه ارائه شده است و حجم فصول متناسب با نیاز پردازش گردیده اند .
آنچه در این کتاب فراهم آمده است از دوبخش اصلی تشکیل شده است . در فصل اول و دوم سیستم های نیوماتیک و کنرل کننده های منطقی برنامه پذیر PLC مورد استفاده در سیتسم های اتوماسیون صنعتی تشریح می گردند . در فصل اول اجزا سیستم های نیوماتیک معرفی گردیده و روش های مختلف طراحی به منظور استفاده از این مجموعه ها در سیستم های اتوماسیون صنعتی تدوین گردیده اند . در فصل دوم پس از اشاره به اصول کلی و سخت افزار PLC ، ر.ش های عمومی برنامه نویسی آن ها توضیح دادئه شده است . با ارائه مثال های کاربردی متعدد ، سعی شده است این مبانی برای مهندس طراح سیستم های اتوماسیون به صورت کامل تشریح گردد . در پایان فصل نیز به اصول کلی برنامه نویسی PLC های متداول در صنایع کشور توسط زبان برنامه نویسی STEP5 اشاره شده است .
در سه فصل پایانی توجه خود را به مدل سازی ، شناسایی و کنترل فرایندهای صنعتی به وسیله کنترل کننده های PID جلب می کنیم . مدلسازی فرایندهای صنعتی کلید اصلی شناخت این سیستم ها و طراحی کنترل کننده مناسب برای آن می باشد . این مدل سازی یا با استفاده از اصول مهندسی در زمیه های مختلف انجام گردیده و یا با آزمایش و شناسایی صورت می پذیرد . در فصل سوم روش های مدل سازی فرایندهای متنوع صنعتی از جمله سیستم های مکانیکی ، الکترومکانیکی ، هیدرولیکی و حرارتی را با استفاده از اصول و مبانی دینامیک جامدات و سیالات ، الکترونیک ، آرمودینامیک و انتقال حرارت بیان گشته و مدل های این سیستم ها به فرم نهایی جهت طراحی کنترل کننده مناسب تعبیر می گردند . با مقایسه مدل این سیستم های متنوع مشاهده می شود که علی رغم اصول به کار گرفته شده مختلف ، کلیه مدل ها به فرم سیستم های رسته یک یا دو ت با تاخیر قابل نمایش می یباشند . این مشاهده طراح را به صورت منطقی به این جهت سوق می دهد که از این مدل ها به فرم مدل تیپ استفاده نموده و با استفاده از آزمایش پارامترهای آن را برای هر فرایند شناسایی می نماید . روش های شناسایی زمانی و فرکانسی با استفاده از این ایده کلی در فصل چهارم تشریح گردیده اند . این روش ها عموما برای طراحی کنترل کننده های PID مناسب می باشند . علاوه بر ان با معرفی دو پارامتر بی بعد به صورت کمی سیستم ها را دسته بندی نموده و سهولت طراحی و پیاده سازی کنترل کننده های مناسب را طبقه بندی می نماییم . در انتهای این فصل روش های پارامتریک شناسایی سیستم ها را که در آن ها از تکنیک های مدرن و دیجیتال استفاده شده اند معرفی میگردند .
در فصل پنجم معرفی دقیقی از کنترل کننده های PID صورت می پذیرد . پس از ارائه اصول طراحی کنترل کننده های PID و روش های پیاده سازی این کنترل کننده در صنعت به صورت الکتریکی ، الکترونیکی ، نیوماتیکی و دیجیتالی معرفی می گردند . سپس به روش های تنظیم این کنترل کننده بر اساس متدهای شناسایی ارائه شده در فصل چهارم پرداخته و روش های مختلف طراحی و تنظیم را با یکدیگر مقایسه می نماییم . در انتهای این فصل نیز با معرفی مشکلات عملی پیاده سازی کنترل کننده های انتگرال گیر روش های رفع آن ارائه گردیده و همچنین روش های طراحی کنترل کننده PID برای سیستم های با تاخیر معرفی خواهند شد.
برای دانلود این کتاب روی لینک زیر کلیک کنید .
http://profsite.um.ac.ir/~shoraka/taghirad-industrialcontrol.pdf
برچسبها:
موضوع مقاله : سنسور نوری ریکو
گردآوری : عاطفه هدایت نژاد کارشناس تیم پشتیبانی اتوماسیون صنعتی نادین تک
سنسور نوری RIKO
Riko پیشتاز در تولید سنسور و تکنولوژی حسگر ها در سال 1988 ، تکنولوژی سنسورهای الکترو نوری ریکو با عنوان سنسورهای فیبر نوری / فوتو سنسورها / سنسورهای پراکسیمیتی و سنسورهای خازنی در تایوان پا به عرصه صنعت نهاد.
Riko متعهد است که محصولات خود را به بهترین نحو و با بالاترین کیفیت به مشتریان خود عرضه کرده و تا پاسخگوی نیاز کاربران در زمینه اتوماسیون صنعتی از ابتدا تا به حال می باشد .
با پیشرفت تحقیقات و تکنولوژی R&D و معرفی محصولات خود Riko خود را در تولیدات بازار جهانی پیشتاز دانسته است .
برند Riko ، شهرت فوق العاده ای در پیشرفت و تهیه محصولات مطمئن خود دانسته و این شهرت در پهنای جهان گسترده است .
کاربران و مشتریان برند Riko همواره از مزایای و گسترده سرویس های این برند بهره می جویند .
اطلاعات کاربردی سنسور یکی از مهم ترین کلید های موفقیت ما است . تجهیزات سنسور Riko از یک خط تولید کامل حمایت کرده و محصولات رایج آن با توجه به نیازهای کاربران مورد هدف قرار می گیرند .
Riko می تواند به شما کمک کند تا بهترین انتخاب را در سنسور برای پروژه های طراحی صنعتی و تجاری داشته باشید .
به سبب استانداردهای بالا Riko در سرویس و کیفیت مشتریان در پهنای جهان رقابت بالا و منعطف بین Riko با دیگر شرکت های سازنده سنسور را به وضوح احساس می کنند .
لذت واقعی از محصولات ، گارانتی محصول Riko به مشتریانش است . کیفیت بالای محصولات، هزینه های مناسب و تحویل آسان از مزایای Riko به شمار می رود .
Riko با استفاده از متد تحقیق و توسعهR&D رضایت مشتری را در طراحی های متنوع محصولات خود به ارمغان می آورد.
بیش از 20 سال از تجربیات تولیدات شرکت Riko می گذرد و شرکت Riko همواره پیشتاز در زمینه سنسورهای القایی ، سنسورهای پراکسیمیتی، سنسورهای فوتو الکتریک ، سنسورهای خازنی، سنسورهای فیبر نوری است.
با درنظر گرفتن نیازهای مشتریان ، خط تولید محصولات Riko همواره گسترش می یابد.
بیمه کیفیت :
کیفیت مهم ترین اصل برای یک محصول است . یک سیستم کیفیت دقیق در محصولات ما پیاده سازی شده و ما کنترل جامع و کاملی را در کیفیت IQC,OQC,IPQC در محصولات خود داشته که با استاندارهای Riko همواره تطابق دارد.
031-32680335
برچسبها:
موضوع مقاله : سنسور نوری چیست ؟
گردآوری : عاطفه هدایت نژاد کارشناس تیم پشتیبانی اتوماسیون صنعتی نادین تک
سنسور نوری چیست؟
یک سنسور نوری ، سنسوری است که شدت امواج الکترومغناطیسی را در محدوده طول موج اندازه گرفته که این رنج طول موج بین محدوده فرا بنفش (UV) و نزدیک فروسرخ ( اینفرارد ) می باشد.
دستگاه اندازه گیری اصلی آن فوتودیود است . ترکیب یک فوتو دیود با برخی تجهیزات الکترونیکی یک پیکسل را می سازند . ( پیکسل مخفف Picture Element یا عناصر المان های تصویر می باشد.)
فوتودیود ها توسط Melexis در آرایه نوری خطی ، دوربین های CMOS، تراشه های DVD و … استفاده می شود .
نحوه کارکرد آن :
نور از نقطه سنس ایجاد یک پاکت انرژی گسترده کرده که به آن ها فوتون گفته می شود . هر فوتون یک کوانتوم انرژی را وابسته به منبع نور حمل می کند . این میزان انرژی ، طول موج یک فوتون را تعریف می کند.
وقتی یک سیلیکون فرو بیفتد ، فوتون ها با اتم های مرتبط با طول موج فوتون ها واکنش نشان می دهند که محدوده طول موج آن باز بین فرابنفش و نزدیک به فروسرخ می شود ولی احتمال آن تقریبا صفر است .
وقتی برخورد با یک اتم انجام شود هر الکترون انرژی را آزاد کرده و تولید حرارت می نماید و یک الکترون به اتم تزریق می شود . بنابراین ایجاد یک جفت حفره / الکترون کرده و منجر به فرایند رسانایی می شود .
تحت این بایاس ، الکترون ها و حفره ها حمل شده و جریانی در مدار الکتریکی جاری می شود . این سیگنال الکتریکی می تواند از چیزی مثل سلول خورشیدی استفاده کرده و یا در مقیاس پیکسل اندازه گیری انجام شود . آسان ترین راه برای اندازه گیری این جریان باریک اندازه گیری میزان ظرفیت خازنی آن می باشد.
برچسبها:
موضوع مقاله : سنسور مجاورتی یا پراکسیمیتی
گردآوری : عاطفه هدایت نژاد کارشناس تیم پشتیبانی اتوماسیون صنعتی نادین تک
سنسور مجاورتی یا سنسور پراکسیمیتی نوعی از سنسورها است که بدون دخالت فیزیکی و فقط با ارسال یک سیگنال و اشعه ای از الکترومغناطیس کار می کند .
همه ما دیده ایم که وقتی گوشی موبایل را به سمت گوش خود می بریم ، صفحه گوشی خاموش می شود ولی شاید دنبال دلیل این عملکرد موبایل خود نگشته ایم . و این عملکرد به سنسور های مجاورتی درون موبایل بر می گردد.
سنسورهای پراکسیمیتی به این صورت کار می کنند که سیگنال الکترومغناطیسی را منتشر کرده و منتظر تغییر آن سیگنال هستند . تغییرات سیگنال الکترومغناطیسی به معنای تغییر خروجی سنسور است .
از سنسورهای پراکسیمیتی معمولا در گوشی های موبایل و تبلت استفاده می شود . اگر دقت کنید این سنسور در بالاترین قسمت موبایل قرار داشته و کارش این است که وقتی گوشی به گوش یا به هر قسمت بدن نزدیک شد تصویر خاموش گردد .
اصلا چرا از سنسورهای پراکسیمیتی استفاده می شود؟ دلیل استفاده از سنسورهای پراکسیمیتی به علت صفحات لمسی گوشی های جدید است . و به این دلیل استفاده می شود که وقتی دارید با گوشی خود به مکالمه می پردازید با ضربه اشتباه چانه ، گوش و یا دست خود به تلفن همراه در گوشی شما اخلالی ایجاد نشده و مکالمه قطع نگردد . و حتی جلوی کم و زیاد شدن صدا و یا فعال شدن حالت اسپیکر و ... را نیز بگیرد . و البته می بایست خاطر نشان کرد که این عملکرد در کاهش مصرف انرژی و باتری تلفن همراه نیز خیلی کاربرد دارد.
انواع سنسور پراکسیمیتی
سنسور پراکسیمیتی فقط مخصوص تلفن های همراه نیست و در صنعت هم به کار گرفته می شود.
کلا عبارت سنسورهای پراکسیمیتی یک عبارت کلی است اما مدل هایی از این سنسور در گوشی موبایل هم استفاده می شود که معمولا از دو مدل زیر خارج نیست:
سنسور مجاورت خازنی
سنسور مجاورت اینفرارد یا مادون قرمز
کاربرد سنسور اینفرارد
از سنسورهای اینفرارد به وضوح در گوشی های هوشمند از ارزان قیمت گرفته تا گران قیمت استفاده می شود . مثلا گوشی های سامسونگ گلکسی اس 4 و بر اساس اشعه مادون قرمز کار می کند . در این سنسور دو دیود نوری وجود دارد . یکی از این دیودهای نوری فرستنده و دیود نوری دیگر گیرنده است. یکی از این دیودهای نوری سیگنال فرستاده و دیگری سیگنال را دریافت می کند .
آن دیود نوری که سیگنال را می فرستد به نام Infrared LED و دیود نوری که سیگنال را دریافت می کند به نام سنسور پراکسیمیتی شناخته می شود .
تا وقتی که جسمی به این دیودهای نوری نزدیک نشود ، گیرنده سیگنال بازتابی را دریافت نمی کند ولی به محض این که مادون قرمز به پردازنده مرکزی نزدیک شد سیگنالی بازتاب می شود که این سیگنال به معنای دریافت است .
بین سیگنال های مجاورت ( گیرنده) و دیود نوری ( فرستنده) باید مانعی قرار داده شود تا بین سیگنال ها تداخل ایجاد نگردد .
شکل واقعی سیگنال های مجاورت مادون قرمز به این شکل است:
معایب سنسور پراکسیمیتی اینفرارد:
این سنسورها مصرف زیادی داشته و به دلیل وجود نقطه کور در آن ها می تواند بعضی جاها حضور انسان را تشخیص ندهد . نور محیط می تواند روی کار این سنسورها تداخل ایجاد کند رنگ پوست های مختلف نیز روی آن ها اثر گذاشته هزینه بالایی داشته و ممکن است منجر به جذب میکروب شوند .
سنسورهای پراکسیمیتی خازنی:
سنسورهای پراکسیمیتی خازنی را می توان به عنوان رقیب جدی سنسورهای پراکسیمیتی اینفرارد در نظر گرفت . وقتی بدن خودتان را به سنسورهای پراکسیمیتی خازنی نزدیک می کنید میدان الکتریکی اطراف سنسور ایجاد شده و در نتیجه مقدار ظرفیت خازنی را تغییر می دهد و این عملکرد از طریق سنسور به پردازنده منتقل شده و به همین ترتیب عمل سنس انجام می گیرد .
مزایای استفاده از سنسورهای پراکسیمیتی خازنی:
این سنسورها هزینه کمتری داشته و دلیل آن این است که به یک LED و گیرنده نوری نیازی نیست . ( برخلاف اینفرارد)
این سنسورها باتری کمتری استفاده کرده حدود 10 تا 15 میلی آمپر کمتر جریان کشیده ؛ قابل اطمینان بوده ، و از نور محیط تبعیتی ندارد.
اتوماسیون صنعتی نادین تک ارائه دهنده انواع سنسورهای فشار ، سنسورهای القایی ، خازنی ، کنترلر دما و...
برچسبها:
موضوع مقاله : ترنسمیتر دات اکسل
گردآوری : عاطفه هدایت نژاد کارشناس تیم پشتیبانی اتوماسیون صنعتی نادین تک
DATexel، ترنسمیتری است که در شرایط سیگنال و دما به کار گرفته می شود .
DAT5025 قابل برنامه ریزی:
مبدل گیج / فشار
DATexel، ترنسمیتری است که در شرایط سیگنال و دما به کار گرفته می شود .
DAT5025یک گیج ایزوله شده ی فشار 4 سیمه است . مبدل پل که یک سوئیچ برنامه بندی شده ای است که ورودی های مختلف 0-10 میلی ولت تا 0-200 میلی ولت و +-5 میلی ولت تا +-200 میلی ولت را می پذیرد. DAT5025از 6/3 ولت به 10 ولت پیش می رود .
DAT5025ایزولاسیون 2000 ولت را بین ورودی و خروجی و 1500 VA را درون منبع تغذیه پیشبرد داده که برای مسائل STOP ground loop در شرایط سنگین محیط و کاربردهای صنعتی ایده آل به نظر می رسد.
خروجی پیکر بندی شده از 0 تا 10 ولت یا 4-20 میلی آمپر پیکر بندی می شود . منبع توان رنج بالایی از 18 تا 30 vdc را داشته و 30vdc قادر به درایو یک بار 650 اهمی می باشد. و در این جا یک حفاظت ولتاژ معکوس تا 60vdc در آن وجود دارد.
ورودی و خروجی به طور جداگانه می تواند خطی شود تا امروزه استفاده از همه سنسورها مجاز گردد . خروجی یک 4-20 میلی آمپر یا 0-10 ولت است.
DAT5025یک استاندارد 89/366-CEE روی سازگاری الکترومغناطیسی است که در یک محفظه پلاستیکی 2/1 اینچ با ضخامت 5/12 میلی متر برای DIN نگه داری شده و با استاندارد EN-50022 , EN-50035 کار می کند.
اتوماسیون صنعتی نادین تک عرضه کننده ترنسمیتر های دات اکسل
برچسبها:
ترافاگ: نوآوری ، قابل اطمینان ، کیفیت بالا
ترافاگ یک پیشروی بین المللی در تأمین سنسورهای کیفیت بالا و ابزار مانیتورینگ برای اندازه گیری فشار می باشد . ( که می توان به ترنسمیترهای فشار ، سنسور های فشار ، سوئیچ های فشار اشاره کرد.)
برند ترافاگ علاوه بر فشار، در مانیتورینگ دما و چگالی گاز SF6 هم فعالیت دارد . در خصوص دما به ترموستات ، ترنسمیتر دما و در خصوص چگالی گاز SF6 به مانیتور چگالی گاز SF6 و سنسور چگالی گاز SF6 اشاره می شود.
رنج گسترده ای از محصولات تنظیم شده مطابق استانداردها در دسترس است . و به همین ترتیب ترافاگ در پیشرفت طراحی راه حل مسائل مربوط به کاربران OEM فعالیت موثری دارد .
ترافاگ یک برند معتبر از شرکتی سوئیسی است که در سال ۱۹۴۲ تاسیس شده و محصولات آن هم اکنون تقریبا ۴۰ کشور را در سطح جهان پشتیبانی می کند .
این امر به ترافاگ اجازه می دهد تا سرویس های خوب و رقابتی ویژه را به کاربران خود ارائه دهد.
پیشرفت کارایی و گارانتی محصولات ترافاگ ، کیفیت بالا، دقت زیاد و هم چنین تحویل در زمان طبق خواسته مشتری را برای این شرکت به ارمغان می آورد و همین امر باعث می شود که رضایت مطلق مشتریان را به دنبال داشته باشد.
سنسورهای فشار ترافاگ برای اندازه گیری الکتریکی و پروسه های ارزیابی استفاده می شود. در طی دهه های اخیر ، سنسور های فشار ترافاگ در بسیاری از کاربردهای مورد تقاضای مشتریان در محیط های نامساعد ، خود را اثبات کردند .
این سنسورهای فشار در طراحی های متفاوت فشار و اتصالات الکترونیکی ، پروسه های اندازه گیری ، سیگنال های خروجی الکتریکی و اعتبار سنجی های (EX,CE ، ریل و کشتی رانی ) قابل دسترسی هستند.
تکنولوژی های برتر و اطمینان از دقت اندازه گیری باعث می شوند که ترنسمیترها به طور صحیح کار کنند . به خصوص در زمینه هایی که تقاضا در آن زیاد بوده و نیاز به پایداری طولانی مدت ، مقاومت ارتعاشی ، سازگاری الکترومغناطیسی ، مقاومت در برابر شوک ، و عدم حساسیت دمایی می باشد.
برچسبها:
ویژگی های سنسور فشار هاگلر:
از همان زمان که کاربردهای متفاوت سنسور فشار مطرح گردید ، ویژگی های مهمی از سنسور فشار هاگلر برای همگان محرز شد که باعث می شود این سنسور تطبیق خوبی با محیط داشته باشند .
تعدادی از ویژگی های اصلی در زیر لیست شده اند:
1- اندازه گیری رنج: که بیان کننده مینی موم و ماکسیمم فشاری است که بدون آسیب به سنسور برای سنسور طراحی گردیده است . این معیار برای سنسورهای تفاضلی و گیج بسیار ضروری است به این دلیل که اندازه گیری آن ها نسبی بوده و اگر میزان بزرگنمایی فشار مرجع بیشتر از این مقدار باشد ، سنسور کار نخواهد کرد.
2-دمای کاری: در این جا محدوده دما تحت شرایط کاری سنسور مطرح می گردد . و همیشه نیاز است که سنسور در رنج دمای تعریف شده کار کند . در نتیجه می توان گفت خروجی همواره ثابت باقی می ماند . در شرایط محیطی خیلی سرد یا خیلی گرم ؛ ممکن است سنسورها به درستی کار نکنند . این دمای کاری مخصوصا در سنسورهای فشار الکترونیکی به کار گرفته شده و می توان مورد استفاده از آن ها را در کامپیوتر های صفحه لمسی و یا دیگر دستگاه ها مشاهده نمود.
3- ابعاد سنسور : وابسته به نوع کارایی ، سایز سنسور مطابق نوع فضایی که نیاز است فشار حس شود ، متغیر است . از این رو ابعاد سنسور بحث بسیار مهمی در طراحی سنسور به شمار می رود . معمولاً سنسورها در سایزهای کوچکی طراحی شده و در بسیاری از کاربردها ترجیح داده می شود . به این دلیل که در عملکرد های خیلی ضعیف مثل فیلترهای هوا نصب این گونه سنسورها آسان تر می باشد.
4- نوع اندازه گیری: این هم ، یک فاکتور مهم برای کاربر به شمار می رود . کاربر باید نوع فشار اندازه گیری شده توسط سنسور را بداند . مثلاً ، این فشار فشار مطلق است ؛ گیج است یا تفاضلی . به این دلیل که تکنیک های متفاوت اندازه گیری با متدهای پردازش متفاوت دنبال شده و از این رو خروجی مطابق با آن تغییر می کند .
5-دقت: اندازه گیری فشارهای متفاوت بهترین راه ساختن یک سنسور با حداکثر دقت ممکن است . به این دلیل که فشار مرجع ، نسبت به فشار اتمسفر بیشتر تحت کنترل کاربر است . چون تمرکز فشار اتمسفر بیشتر در اندازه گیری فشار گیج مطرح می گردد .
6-تکرارپذیری: این ویژگی را به عنوان قابلیت سنسور برای تولید نتایج مشابه تعریف می کنیم . که این نتایج مشابه را وقتی در نظر می گیریم که یک میزان خاصی از فشار بارها و بارها به بار ما اعمال شود . از آن جا که سنسورها رنج خاص و ویژه ای دارند ؛ احتمال می رود که کالیبراسیون در همان فشار انجام شده و از این رو نتایج باز تولید شده توسط سنسور برای همان میزان فشار ، زمان مشابهی را در بر بگیرد و به همین ترتیب این عمل تکرار می شود.
7- نوع خروجی تولید شده: خروجی الکتریکی تولید شده توسط سنسور می تواند وابسته به طراحی و خروجی مورد نیاز دستگاه متفاوت باشد . برخی از فرمت های خروجی تولید شده را می توانیم به این صورت مطرح کنیم : ولتاژ آنالوگ ، سیگنال دیجیتال ( TTL) ، تداخلRS232 و کلید شیفت فرکانسی وابسته به پروتکل HART.
8- زمان پاسخ : این ویژگی بیانگر زمان گذرانده شده بین ورودی اعمال شده و خروجی حاصله است . انتظار می رود که سنسورهای فشار ، زمان پاسخ کمی داشته باشند تا بتوانند خروجی آنی را تلوید کرده و فشار را سریع تر حس کنند بنابراین به همین ترتیب سیستم می تواند پاسخ سریع تر یا به اصطلاح سوئیفت تری داشته باشد.
9- ولتاژ آفست: ولتاژ آفست می تواند به عنوان ولتاژ خروجی تولید شده در نظر گرفته شود . البته در زمانی که هیچ ورودی اعمال نشده باشد . در خصوص سنسورهای تفاضلی ، می توان گفت ولتاژ های آفست وقتی تولید می شود که هیچ فشار مرجعی آن جا وجود نداشته باشد . در خصوص سنسورهای گیج هم می توان گفت ؛ ولتاژ آفست وقتی تولید می شود که فشار محیط به سنسور وارد شده باشد .
حال این سوال مطرح می شود که اصلاً چه نیازی به ولتاژ آفست داریم در پاسخ می توان گفت : ولتاژ آفست برای کاهش خطا در خروجی مورد نیاز بوده و خروجی نهایی پس از کاهش ولتاژ آفست از آن ها محاسبه می شود .
مفتخریم که اعلام کنیم سنسورهای فشار هاگلر با داشتن کلیه خصوصیات فوق به صورت بهینه برای انواع کاربردها ؛ به تمام صنعتگران و همه آن هایی که به نوعی نیاز به سنسورهای فشار دارند با یک سال گارانتی رایگان توصیه می شود .
برچسبها: